Papu dla alergika



Witam w zakładce poświęconej tematowi gotowania dla alergika (i karmiącej go mamy).
Gotowania tak, żeby nie szkodziło uczulonym, a smakowało wszystkim domownikom.  Będą się tutaj pojawiały linki do przepisów zamieszczanych przeze mnie na stronie głównej –  to te, które, niegdyś wygrzebane gdzie indziej, sama wypróbowałam i zmodyfikowałam na własny użytek. Pojawią się też ciekawe przepisy z innych blogów, do których odeślę bezpośrednio, coby nie popełniać plagiatu;p

Największe wyzwanie stanowiło dla mnie pieczenie ciast. Przyznam się bez bicia – z początku nie miałam zielonego pojęcia, jak się do tego zabrać i po prostu zastępowałam mleko wodą, a jajo albo pomijałam, albo dodatkowo dolewałam trochę oleju. Po wyrzuceniu kilku takich nieudanych wypieków wpadłam na genialną w swej prostocie myśl: zajrzę na strony dla wegan, przecież oni też muszą jeść coś słodkiego.
Tak poznałam moje główne źródło inspiracji - jadłonomię, z której wykopałam rewelacyjną tabelkę z produktami mogącymi zastąpić w wypiekach jaja (klik). Są też inne strony Pań, które – tak jak ja – zmagają się z alergiami u dzieci lub u siebie, ale zdecydowanie przewyższają mnie kreatywnością i doświadczeniem. Ich porady również z początku były dla mnie nieocenioną pomocą i serdecznie im dziękuję, za to, że są i że piszą.
Przez ponad rok zdołałam z tego wszystkiego wybrać co nieco dla siebie i to właśnie małe co nieco Wam przedstawiam :)

 Podstawowe przepisy na ciasto bez jaj i krem bez mleka
Indyk w cieście naleśnikowym bez mleka i jaj (+mały bonus)
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka
Ciasto kruche "polskie" (używane przez nas do prowokacji żółtkiem jaja)
Wegańskie ciasto drożdżowe na podstawie jadlonomia.com
Sorbet owocowy błyskawiczny (przepis uniwersalny) i sorbet cytrynowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...