niedziela, 3 kwietnia 2016

Świństewko

Ciasto - dowolne.
U nas miało być brownie przełożone kremem z serka z Piątnicy, ale... w sobotę rano okazało się, że mąż z trzech opakowań serka zostawił aż... pół.
No więc na szybko powstało cytrynowe z TEGO przepisu.

Potem trzeba było udekorować.
Chciałam tak jak w zeszłym roku - kolorowy lukier i napis "4 urodziny Andrzejka" lub coś w tym stylu z czekoladowych liter i cyfr. Jak na złość w sklepie zabrakło literek.

Wymyśliłam więc coś na szybko:

polewa:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
płaska łyżka żelatyny
4 łyżki wrzątku

Masło z cukrem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao, pozwolić zawrzeć, ale nie gotować.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, cały czas mieszając dodać do masy. Ostudzić, rozprowadzić na cieście zanim stężeje.

Dekoracja:

200-250g cukru pudru
9g masła lub margaryny
3g żelatyny
25g glukozy
3 łyżki wody
kilka kropel gliceryny
sok z buraków
Podłużne biszkopty

żelatynie pozwolić napęcznieć w zimnej wodzie, dodać masło, glukozę i wszystko rozpuścić na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Następnie połączyć z cukrem pudrem i zagnieść coś w rodzaju ciastoliny, dodając jeszcze kilka kropelek gliceryny dla poprawy jakości i w razie potrzeby podsypując cukrem pudrem. Część ciasta zabarwić na różowo sokiem z buraków. Użyć potrzebną ilość, resztę zawinąć w folię i zamrozić.

Ciasto obłożyć dookoła biszkoptami (przykleją się do polewy), ulepić dekoracje i ułożyć na cieście póki polewa jest jeszcze płynna. Zrobić zdjęcie na pamiątkę.


Smacznego:)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...